Er zijn veel mensen die erover fantaseren om een sportpaard te bezitten. Paarden zijn dieren die erg intelligent zijn en veel voor je willen doen als je hun vertrouwen hebt gewonnen. Je kunt een erg sterke band met een paard krijgen.
Behalve dat je veel liefde en waardering van een paard kunt krijgen, kun je ook van alles met ze ondernemen. Denk aan buitenritten, springen, dressuur, wedstrijden en nog veel meer. Paarden moeten echter ook goed onderhouden worden. Het onderhoud van een paard kan erg prijzig uitvallen. Zo moet je naar de dierenarts, tandarts, hoefsmid of een bloedonderzoek laten doen. Ook moet de stal uitgemest worden, moet je paard gepoetst worden en genoeg beweging krijgen. Een paard hebben is erg tijdrovend en je moet weten waar je aan begint. Voordat je een paard aanschaft is het ook goed om een Klinische keuring paard te doen. Wil je meer weten over een klinische keuring paard? Lees dan deze blog voor meer informatie.
Wat houdt een klinische keuring in?
Een klinische keuring paard is een momentopname waarbij de gezondheid van het paard wordt gecheckt door een paardenarts. Ook wordt er gekeken naar eventuele aandoeningen die zich later kunnen gaan ontwikkelen. Tijdens een klinische keuring bekijkt de dierenarts je toekomstige paard van neus tot staart. Vooral de benen, hart, longen en de ogen zijn aandachtspunten. Ook wordt het paard gemonsterd op zowel een harde als zachte bodem. Verder worden er buigproeven met het paard gedaan om te kijken naar de conditie van de rug. Een klinische keuring wordt afgestemd op het paard. Er zijn altijd standaard punten waar naar gekeken wordt, zoals de benen en het hart. Maar als je een recreatief paard van 20 wilt aanschaffen zijn de eisen anders dan bij een springpaard van 5 jaar. Als je een recreatief paard wilt kopen, wordt er meestal een standaard klinische keuring uitgevoerd. Als je daarna nog twijfels hebt over de gezondheid van het paard, kun je Bloedonderzoek laten doen of röntgenfoto’s laten maken.
Tips voor een klinische foto
Als je een klinische keuring gaat doen, is het belangrijk dat er voldoende faciliteiten aanwezig zijn op de plaats van de keuring. Denk aan een harde bodem waar het paard veilig op een rechte lijn en op de volte gemonsterd wordt. Verder is het belangrijk dat je een erkende paardenarts uitkiest voor het uitvoeren van de klinische keuring. Een erkende paardenarts weet namelijk wat hij doet en kan indien nodig ook bloedonderzoek uitvoeren. Ook doe je er goed aan dat zowel de koper als verkoper van het paard aanwezig zijn bij de keuring. Zo kunnen er achterna geen miscommunicaties ontstaan.