Is hardlopen de sport waar jij je het lekkerste bij voelt, of wil je er graag mee gaan beginnen omdat je denkt dat het de sport voor jou kan zijn? Als je dat aan iemand vertelt, is de kans aanwezig dat je het aloude adagium ‘hardlopers zijn doodlopers’ te horen krijgt. Doorgaans is dat uit de mond van een hardloopscepticus of iemand die gewoon op een onoriginele manier grappig probeert te zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk, en moet je daar als sportieveling (in spé) ook iets mee? Spoiler: het is geen enkele reden om je hardloopschoenen van Adidas in de wilgen te hangen!
Hardlopers zijn doodlopers
Als hardloper is het gemakkelijk om je aangesproken te voelen wanneer men ‘hardlopers zijn doodlopers’ zegt. Eigenlijk wordt die uitdrukking echter ten onrechte gebruikt voor echte hardlopers. Het heeft namelijk helemaal geen letterlijke betekenis in de context van sport of hardlopen. Het is een spreekwoord dat bedoeld is om te benadrukken dat te veel haast of overhaaste acties nadelige gevolgen kunnen hebben. Het suggereert dat mensen die te snel of overijverig handelen uiteindelijk vastlopen of problemen ondervinden. De keuze voor het woord ‘hardlopers’ kan te maken hebben met het idee van snelheid en haast. Het beeld van een persoon die rent dient als metafoor voor iemand die probeert snel vooruit te komen in het leven zonder de nodige overwegingen te maken. De term is echter dus meer symbolisch dan letterlijk bedoeld. De volgende keer dat iemand ‘hardlopers zijn doodlopers’ zegt omdat je hardloopt, kun je hem of haar onder de neus houden dat deze uitdrukking niets met de sport te maken heeft.
Goed uitgebalanceerd trainingsprogramma
Wil dat echter zeggen dat de uitdrukking ‘hardlopers is doodlopers’ je niets kan leren als hardloper? Dat ook weer niet. Het kan namelijk dienen als een herinnering aan het feit dat je op een verstandige en uitgebalanceerde manier moet trainen. Je kunt wel de hele tijd willen streven naar snellere tijden en langere afstanden, maar als je jezelf overbelast kan dat leiden tot overtraining en blessures. Zeker zonder voldoende rust en herstel ben je op de weg naar fysieke uitputting en problemen met blessures. Vraag jezelf ook af of het ook echt altijd weer beter moet, of dat je een passend niveau hebt bereikt. Een goed uitgebalanceerd trainingsprogramma dat niet gericht is op te snelle of onnodige progressie is essentieel voor langdurig succes met hardlopen én voor je gezondheid.
Het is dus belangrijk om te beseffen dat je bij het hardlopen geen doodloper moet zijn door te hard van stap te lopen. Geleidelijke progressie en het hebben van geduld daarbij is de sleutel tot duurzaam succes. Omarm de kleine overwinningen en accepteer dat stilstand geen achteruitgang is. Je blijft nog steeds aan het sporten, en dat is gewoon een hele goede zaak. Wees geen doodloper en probeer het hardlopen op een manier te doen waardoor je ervan kunt blijven genieten zonder dat je jezelf uitwoont en een groot risico op blessures loopt.
Heb je nog tips voor onze blogs? Laat het vooral weten door contact met ons op te nemen.