Jeffrey weet alles van knieblessures. Hij zit er namelijk zelf nog midden in. In dit blog vertel hij hoe hij aan deze sportblessure is gekomen en hoe zijn herstel verloopt!
Een knieblessure in het voetbal is tegenwoordig vaker regelmaat dan een uitzondering. Met bosjes lijken deze voetbalblessures voor te komen. Het kan ook zijn dat deze blessures mij momenteel sneller opvallen, nu ik er zelf mee te maken heb gehad. Deze uitspraak doe ik dan ook even onder voorbehoud. De tendens onder de samenleving is vaak dat deze blessures worden opgelopen tijdens het uitoefenen van amateursporten, maar ook professionele sporters kampen regelmatig met deze problemen. Het voorkomen van voetbalblessures is dan ook niet altijd mogelijk. Een mooi voorbeeld is Memphis Depay, die eind 2019 zijn kruisband afscheurde in zijn linkerknie. Maar hij is toch zo gespierd en volledig afgetraind? Hoe krijgt hij het dan voor elkaar om een dusdanig zware blessure op te lopen, zonder dat een tegenstander hier mee te maken heeft gehad in de vorm van een ‘doodschop’? Ik heb het helaas zelf ook moeten ondervinden: een ongeluk zit vaak in het spreekwoordelijke ‘kleine hoekje’ verstopt.
Hoe loop je een knieblessure op?
Zoals ik dus al aangaf, is een knieblessure vaak een kwestie van botte pech. Waar gekneusde of zelfs gebroken enkels een voorbeeld zijn van voetbalblessures die veelal ontstaan in de duels, lijken knieblessures op het eerste gezicht vaak erg onschuldig. Zo ook in mijn eigen situatie. Mijn fysieke bouw is in weinig opzichten gelijk aan die van Memphis Depay, maar het ontstaan van de blessure was minstens net zo onschuldig. Bij het opendraaien met de bal aan de voet, bleef mijn linkerbeen in het veld staan. Wanneer jouw bovenlichaam en rechterbeen besluiten om verder te gaan, maar jouw linkerbeen achterblijft, is het ‘KNAK’. De schrik zit er bij een dergelijk geval snel in, omdat je het op de TV vaak op deze manier fout ziet gaan. De meest heftige pijn zit hem vooral in de eerste tien minuten na het oplopen van de knieblessure, maar in mijn geval was het vooral de schrik die overheerste.
Behandeling na een voetbalblessure
Met je bezwete voetbaltenue en stinksokken nog aan, ga je richting de spoedeisende hulp om daar een uitsluitsel te ontvangen van de ernst van de voetbalblessure. Even een korte samenvatting van mijn persoonlijke ervaring: begin er niet aan! Na twee minuten had de beste man wel vijf verschillende (mogelijke) uitkomsten besproken, maar het advies was om dit na het weekend met de huisarts aan te kijken. Pats, daar had hij weer €170 verdiend. Ook de huisarts kon na een goed weekend rust weinig conclusies trekken, aangezien er nog te veel vocht in de knie zat. Het eerste verlossende antwoord kwam van de fysiotherapeut op onze plaatselijke voetbalclub. Het antwoord ‘voor 99% zeker een afgescheurde kruisband’ was alleen niet bepaald de constatering waar ik op hoopte.
Vervolgtraject bij een knieblessure
Na het bezoek aan de fysiotherapeut ga je langs het ziekenhuis om de ernst van de voetbalblessure definitief vast te stellen. Even melden bij de orthopeed en wat foto’s laten maken om vervolgens door een scan heen te gaan. Daar kwam vervolgens uit dat niet alleen mijn voorste kruisband was afgescheurd, maar dat er ook scheurtje zat in mijn meniscus en dat ik een botkneuzing heb opgelopen. Driedubbel feest! Bij de pakken neerzitten is een logische eerste reactie, maar direct schoot er ook door mijn hoofd dat ik op mijn 24e nog niet uitgevoetbald wilde zijn. Opereren was dan volgens de orthopeed de meest logische vervolgstap. Een traject dat inclusief een operatie en vele bezoeken aan de fysiotherapeut al snel 10-12 maanden kan gaan duren..
Wil je het vervolg weten van het verhaal van Jeffrey? Deze volgt binnenkort!
Geef een reactie